Jó tanácsok

Ha megtörtént a baj...

Mosogató esetében hogyha még leszivárog a víz a mosogatótálcából, akkor ne essen kétségbe, hanem próbálja meg házi praktikákkal elhárítani a dugulást! Ami szerintünk a legjobb, az a VÍZ! Méghozzá sok, és minél forróbb. Illetve a szódabikarbóna-ecet páros is jó lehet a dugulás elhárítására. Ez valakinek beválik, valakinek azonban sajnos nem. Abban az esetben, ha már teljes a dugulás és semennyire nem szivárog le a víz, akkor ne öntsön bele semmit! 

Mosdó esetében találkozhat legtöbbször vízkő okozta dugulással. Nem is maga a vízkő okozza a dugulást, csak rásegít. Ez alatt arra gondolunk, hogy minden, ami a teljesen normális használat során belekerül (szőrszálak, szappanhab, borotvahab stb.) felül rajta és eldugítja a lefolyót. Ilyen esetben is a nagyobb vízmennyiséget ajánlunk, de CSAK HIDEGET, mert a meleg/forró víztől szét tud repedni a fajansz! Bõ víz és egy pumpa segítségével talán, még menthető a helyzet. Engedje tele a mosdót vízzel és a pumpát mozgassa le-fel.

WC esetében is sűrűn okoz dugulást az, hogy el van vízkövesedve a csatorna és a wc csésze is. Azt, hogy magával a fajanszal is probléma van, úgy tudja megállapítani, hogyha belenéz az aljába (ahol áll a víz) és ha el van színeződve (barna, sárga,fekete), akkor tanácsos lecserélni vagy vízkőoldóval próbálkozni. Amit érdemes alkalmazni, hogy megszűnjön a dugulás az a víz és a pumpa, engedje tele vízzel a csészét, a pumpát pedig mozgassa le és fel, hogy lazuljon a dugulás. Amint elkezd szivárogni a víz, töltse újra és próbálkozzon újra, amíg a dugulás meg nem szűnik. 

Zuhanyzó esetében szerelje le a zuhanyrózsát a slagjáról, tekerjen köré egy rongyot és dugja bele a lefolyóba, szorítsa rá. Nyissa meg teljesen vizet, hátha így sikerül elhárítania a dugulást. Vagy ismét a pumpát ajánljuk (kád és zuhanyzó esetében), de itt próbálja meg lassan lenyomni és hirtelen felrántani, ettõl fellazul a dugulás és megoldódhat a problémája.

 

Hogyan tud védekezni? 

  • Mosogatásnál rendszeresen, hetente legalább egyszer (pláne ha problémás a rendszer) engedjen legalább 20-30 liter forró vizet a pvc csõ bírni fogja úgy, ahogy a szifon is.
  • Házi kedvencei szõrét a fürdetés elõtt kefélje ki alaposan, és a kádban használjon szûrõt.
  • A padlóösszefolyókba néha öntsön egy nagy vödör vizet. Esetleg ha lát az alján szennyezõdést azt szedje ki.
  • A WC-be ne dobjon semmi nem oda illõ dolgot. Nedves törlõkendõ, fültisztító pálcika, intimbetét, tampon, pelenka, de még macskaalmot sem. Néha öntsön bele egy vödör vizet és miközben önti, húzza le a wc-t.
  • Olajat vagy zsiradékot ne öntsön szennyvízvezetékekbe. Szennyezi a környezetet és a csatorna falára is lerakódik.
  • WC illatósítókból inkább vegyen hosszabbat, ami ha bele esik a fajanszba, akkor sem tud átjutni a bûzzáron és ki lehet szedni. Vagy az öntapadós korongokat ajánljuk.
  • A kádat vagy zuhanytálcát töltse fel teljesen, majd húzza ki a dugót. Ezzel a lerakódások jelentõs része eltávolítható. Meglepetést okozhat, hogy még a jól mûködõ lefolyóból is mennyi szennyezõdés jön kis egy ilyen átmosás alkalmával.

 

Ha továbbra sem sikerült megoldani a problémát, hívjon minket bizalommal!